"Bir Devlet ki! Gümrük işlerini, vergilerini, ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alı konulmuştur. Böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denemez."

4458 Sayılı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerindeki Değişikliğe Tepki

Tarih: 15.01.2012 23:05:00 - Görüntülenme: 543

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Güler, Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerini değiştiren Bakanlar Kurulu Kararına tepki gösterdi.

Cemil Güler, yaptığı yazılı açıklamada, 2011/2595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın, 11 Ocak 2012 Çarşamba günü 28170 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığını anımsattı.

Edirne ekonomisi açısından büyük önem taşıyan Bakanlar Kurulu kararında, 4458 sayılı Gümrük Kanunun bazı maddelerinde değişiklik yapıldığını ifade eden Güler, Madde 3'de kanunun 95 maddesinin (a) bendinin '96. maddenin dördüncü fıkrası saklı kalmak üzere, Türkiye Gümrük Bölgesine giren her türlü ulaşım araçları, motosikletler ve özel konteynerlerin içindeki standart depolarda mevcut bulunan yakıtlara.." şeklinde değiştirildiğini ve Madde 4 de aynı kararın 96. maddesine "95.maddenin birinci fıkrasında bahsi geçen muafiyet, hususi ve ticari olarak kayıt ve tescil ettirilmiş yerli ve yabancı plakalı otomobil ile hususi olarak kayıt ve tescil ettirilmiş yerli ve yabancı plakalı minibüs ve kamyonetler için ayda en fazla dört defa kullandırılır. Bir ay içerisinde dört defadan fazla giriş yapan araçlardan her giriş için tüm depodan üçüncü fıkrada belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tek ve maktu vergi tahsil edilir" eklendiğini bildirdi.

Şubat ayında yürürlüğe girecek olan Bakanlar Kurulu kararı ile hususi ve ticari otomobiller ile hususi minibüs ve kamyonetlerin etkileneceğini, ticari minibüs ve kamyonetlerin etkilenmeyeceğini bildiren Güler, şunları kaydetti:

"Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule gümrük kapılarını sınırlarında barındıran ve ticaretinin büyük bir kısmını komşu ülke Bulgaristan ve Yunanistan'dan günü birlik alışveriş maksadıyla ilimize gelen yabancı turistlerden oluşan ilimiz ekonomisini durma noktasına getirir. Aynı zamanda bir sınır şehri olan Edirne, Bulgaristan'a 16 kilometre, Yunanistan'a 5 kilometre mesafede olup, iş adamlarımız üretilen ürünlerin ihracatının gerçekleşmesi için sık sık yurt dışına çıkarak pazar arayışları içerisindedirler.

Şimdi bu kararla ayda sadece 4 defa çıkış yapacaklar. Bu sayıdan fazla çıkışlarında ise araçlarının içerisindeki yakıtın vergisini vermek zorunda kalacaklar. Bakanlar Kurulu kararının uygulanmasının ilimiz ekonomisine olan olumsuz etkilerini belirtmeye çalışır iken, bu kararın Şubat 2012 de uygulamaya başlanması ve küresel kriz sebebiyle oluşan ekonomik durgunluk ile ülkemize yansımaları bu karardan sonra ekonomimiz olumsuz etkilenecektir."

-CHP Edirne Milletvekili Gürkan-

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, alınan karar tepki gösterdi.

Bakanlar Kurulu kararının sınır ilerinde yaşayanları potansiyel suçlu gibi gösterdiğini ileri süren Gürkan, şunları kaydetti:

"Edirne'de, Kırklareli'nde, Tekirdağ'da yaşayan milyonlarca insanı potansiyel suçlu yerine koyamazsınız. Şimdi 'hilkat garibesi' bir tebliğ var önümüzde. Eğer kendi aracınızla bir ayda 4 kezden fazla yurt dışına çıkarsanız beşinci, altıncı, yedincide yurt dışından gelirken, aracınızın deponuzdaki yakıt miktarı ölçülecek (nasıl ölçecekler bunu da bilmiyoruz) ve bununla ilgili vergi alınacak.

Hükümet bu tebliğ ile bizim söylediklerimizi bir anlamda doğrulamış oluyor. Bunun peşini bırakmayacağız. Bu bizim gibi sınır illerinde yaşayanları doğrudan kaçakçı ilan eden, kaçakçılarla eş tutan, devletin asli görevi olan suçluyu, suçsuzdan ayırmak görevini yerine getirmek yerine (ben tümünü yasaklayayım) Deli Dumrul mantığı ile her köprüden geçenden parsını alayım da onlar ne yaparsa yapsın mantığını şiddetle kınıyoruz, kabul etmiyoruz. Bunun iptali içinde gerekirse Danıştay'a dava açacağız."

Kaynak: Sondakika haber

Son Yüklenen Diğer Haberler