Değerli Üyelerimiz;
Asgari ücretin uygulamasına yönelik, bazı üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda aşağıdaki konuların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Geçici 6 ncı maddesi 10 ncu fıkrasında “Gümrük Müşavirleri Derneklerince Gümrük Müşavir Derneklerinin yapacakları iş ve işlemler karşılığı alacakları asgari ücretleri gösteren ve takvim yılı bazında belirlenen Asgari Ücret Tarifesi Müsteşarlıkça uygun görülerek onaylanmak suretiyle uygulamaya konulur.” Hükmü doğrultusunda gerçek maliyet ve risk analizlerine göre hesaplanan makul ölçülebilir asgari ücret tarifesi hazırlanıp, Bakanlığımızın onayına sunulmuştur.
Bilindiği üzere Bakanlığımız onaya sunulan listeyi sadece onaylama veya onaylamadan düzeltilmesi için Derneklere iade etme yetkisi olmasına karşın Kanunda bu konuda Genelge Düzenleme yetkisi olmadığı halde 2013/2 ve 2013/3 Genelgeler ile asgari ücret tarifeleri belirlemiştir. Düzenlediği genelgelerde onaya sunulan asgari ücret tarifelerinin çok altında ücret belirlediği gibi ayrıca ÖZ ( Özellik Arz Eden İşlemler ) başlıklı tarifelerinin bazı maddelerini Bakanlığın yetki alanında olmadığı gerekçesiyle genelgeye almadığını belirtmiştir.
Asgari Ücret Tarifesi Genelgesi’nin Uygulama Esasları 10 ncu maddesine hüküm koyarak “Tarifede yer almayan hizmetlerin tarafların karşılıklı anlaşmasına” bağlayarak, gümrük müşavir firmaları ile müşterilerinin serbest iradeleri doğrultusunda hareket etmelerine imkân tanımıştır.
Derneğimiz 2013 yılı başında yayınladığı ve Web sayfamızda “ Asgari Ücret “ Başlığı altında sürekli yayımlanan Deklerasyon ile üyelerimizden Asgari Ücret Tarifesi Genelgesi yerine Derneğimizce belirlenen ücretlere sahip çıkması talep edilmiştir.
Ayrıca gerçekte hizmet verildiği halde genelge de ismen belirtilmediği için ücretlendirilemeyen hizmetler “TAREKS, DTS, TSE, TARIM İL, ÖLÇÜ AYARLAR, ZİRAİ KARANTİNA, VETERİNERLİK, KAYIT BELGESİ, EKSPERTİZ ALIMI” gibi özellik arz eden işlemler için de aşağıda bir örneği sunulan bahse konu asgari ücret tarifemizde belirlenen ücretlerin uygulanması istenmiştir.
Bilgi edinilmesini ve genelge de belirtilmeyen hizmet tarifeleri için de Derneğimizin belirlediği ücretlerin esas alınmasını önemle hatırlatırız.
Saygılarımızla,
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği
Yönetim Kurulu
İGMD - 2013 Yılı Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifemiz.