"Bir Devlet ki! Gümrük işlerini, vergilerini, ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alı konulmuştur. Böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denemez."

Beyan Sahibinin Talebi Üzerine Antrepodaki Eşyanın İncelenmesi Ve Eşyadan Numune Alınması

Tarih: 17.09.2013 11:22:00 - Görüntülenme: 2094

(meri Gümrük yönetmeliği madde:78), 01.07.2009 tarihinden geçerli olmak üzere, antrepolara geçici depolanan eşya statüsünde eşya konulabilme uygulamasına son verilmiştir. Teknik ve fiziki alt yapı eksikliklerinin giderilmesini açısından söz konusu tarih tehir edilmiş olsa da, 2009 yılının sonlarından itibaren uygulamaya alınmıştır. Hali hazırda antrepolara geçici depolanan eşya statüsünde eşya konulması mümkün değildir. Eşya; antrepoya ancak gümrükçe onaylanmış bir işleme tabi tutulduktan sonra; “Antrepo Rejimi” kapsamında alınabilmektedir.



Diğer taraftan Gümrük Kanunun 41.maddesi aynen “Talep üzerine, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasından önce, gümrüğe sunulan eşyanın incelenmesi veya bundan numune alınması yönünden ilgili ve yetkili kişilere izin verilebilir.” Hükmüne amirdir. 71.00 Rejim kodu ile beyan edilen antrepo beyannamesi muhteviyatı eşyanın tarifesinin belirlenmesi açısından numune almak veya incelemeye tabi tutmak istendiğinde, kanuni bir alt yapısının bulunmadığından hareketle, çeşitli gümrük idareleri tarafından beyan sahiplerinin bu talepleri reddedilmektedir. 



Gümrüğe sunulan eşyanın incelenmesi ve eşyadan numune alınmasına yalnızca geçici depolanan eşya statüsünde izin verildiği; gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanım şekillerinden biri olan gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşya için söz konusu işlemlere, bu yönde genelgeler bulunsa da (2011/47), bazı gümrük idarelerince Gümrük Kanununun 41.maddesi gerekçe gösterilerek, izin verilmediği bilinmektedir. Eşyanın doğru bir şekilde beyan edilmesini sağlamak, eşyanın evsafına uygun olup olmadığını belirlemek, İşlenmiş tarım ürünü ise tarım payının belirlenmesi adına Kimyahaneye sevk ettirmek gibi nedenlerle beyan sahiplerinin bu meyandaki taleplerinin makul karşılanması doğru ve etkin bir beyan açısından da gereklidir.



Konunun genelge veya tasarruflu yazılarla pansuman edilmeyip, kanun veya yönetmelik münderecatına alınmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir.



Sorunun yasal bir zeminde çözülmesi halinde, belgelerine göre beyanname hazırlayan gümrük müşavirlerinin, eşya ile ilgili araştırma yapmasına, numune almasına ve doğru bir şekilde beyan yapmasına olanak sağlanacaktır.


Son Yüklenen Diğer Haberler