Anlaşmanın Yapısı
Mal Ticareti Anlaşması Kapsamında Tarife İndirimleri
0 | Anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihinde gümrük vergileri sıfırlanacak ürünler |
3 | Gümrük vergileri Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere dört aşamada kaldırılacak ve dördüncü yılın 1 Ocak gününden itibaren gümrük vergisinden muaf olacak ürünler |
5 | Gümrük vergileri Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere altı aşamada kaldırılacak ve altıncı yılın 1 Ocak gününden itibaren gümrük vergisinden muaf olacak ürünler |
7 | Gümrük vergileri Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere sekiz aşamada kaldırılacak ve sekizinci yılın 1 Ocak gününden itibaren gümrük vergisinden muaf olacak ürünler |
7A | Gümrük vergileri Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk iki yıl toplamda yarım puan daha hızlı tarife indirimi sağlanarak sekiz aşamada kaldırılacak ve sekizinci yılın 1 Ocak gününden itibaren gümrük vergisinden muaf olacak ürünler |
10 | Gümrük vergileri Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere on bir aşamada kaldırılacak ve on birinci yılın 1 Ocak gününden itibaren gümrük vergisinden muaf olacak ürünler |
RD | Anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren açıklama sütununda belirtilen indirimli gümrük vergisi oranına tabi olacak ürünler |
E | Temel vergi oranında sabitlenen ürünler |
R | Anlaşma kapsamında herhangi bir yükümlülük getirilmeyen pirinç ürünleri (yalnızca Kore listesinde yer almaktadır) |
NS | Anlaşma kapsamında tarife indirimine veya sabitlenmesine tabii olmayacak, gümrük vergi oranları artırılabilecek ürünler |
Anlaşma çerçevesinde her bir ürün için “0”, “3”, “5”, “7” ve “10” yıllık indirim takvimleri ve sadece tarım ürünlerinde geçerli olmak üzere birtakım istisna kategorileri belirlenmiştir. İstisna kategorilerinde yer alan ürünlerde ya herhangi bir vergi indirimine gidilmeyecek ya da kısıtlı indirim yapılacaktır. 10 yıl kategorisi de sadece tarım ürünlerinde kullanılmıştır.
Anlaşmanın yürürlüğe girişiyle ülkemiz tarife satırlarının %65’inde vergileri sıfırlayacaktır. Kore tarafı Anlaşmanın yürürlüğe girişiyle birlikte tarife satırlarının %80’inde vergileri sıfırlayacaktır.
Sanayi ürünlerinde en uzun takvim 7 yıldır.
Kore Tarafı alüminyum, tekstil ve ormancılıktaki kısıtlı sayıdaki tarife satırını 7 yılda, bunların dışındaki tüm sanayi ürünlerini azami 5 yılda sıfırlayacaktır.
Ülkemizce sunulan taviz listesinde, otomotiv, demir-çelik, televizyon ve tekstil-konfeksiyonda azami 7 yıllık indirim takvimi muhafaza edilmiştir. Ülkemizce 7 yıl kategorisinde yer verilen ürünlerin Kore’den toplam ithalatımız içindeki payı %22’dir.
Taraflar tarım ürünlerindeki tarife satırlarının %52’sinde azami 10 yıl sonunda vergilerini sıfırlayacaklardır.
Ülkemizin rekabetçi olduğu geleneksel tarım ihraç ürünlerimiz olan fındık, tütün, kuru meyveler, buğday unu, bisküviler, makarnalar, ayçiçek ve zeytinyağında taviz alınmıştır.
Mal Ticareti Anlaşması Kapsamında Menşe Beyanı:
Menşe beyanı ile diğer menşe ve gümrük uygulamaları 30 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenmiştir.
Ülkemizin diğer STA’larından farklı olarak Kore STA’sı kapsamında EUR.1 belgesi kullanılmayacaktır. Eşyanın tercihli menşei ihracatçının re’sen beyanı ile tevsik edilecek olup, ilave bir onay/vize prosedürü gerekmeyecektir.
Anılan Yönetmeliğin 18’inci Maddesi ile düzenlendiği üzere, menşeli ürünlerin ithalatında, ticarete konu ürünlerin teşhis edilmelerini mümkün kılmaya yeterli ayrıntıda tanımlayan bir fatura, teslimat notu ya da başka herhangi bir ticari belge üzerinde ihracatçı tarafından bulunulan bir beyan şeklindeki menşe ispat belgesi temelinde Anlaşma’nın tercihli tarife uygulamasından faydalanacaklardır. Söz konusu beyana, anılan Yönetmeliğin EK-3’ünde yer verilmiştir.
Gümrük Sisteminde İstenilen belge 0842 kodlu belge olup,Diğer Menşei belgelerinde olduğu gibi 13,95 Tl damga vergisini ödemeyi unutmayın lütfen.
Ekte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün Türkiye ve Güney Kore arasındaki STA anlaşması kapsamında Menşei beyanın hangi şart ve durumlarda geçerli olacağını gayet açıklayıcı yazısı da ektedir. Kafamızda oluşan başlangıçtaki sorulara cevap vermesi açısından önemlidir.
Ek-3
MENŞE BEYANI METNİ
Aşağıda metni verilen menşe beyanı, dipnotlara uyumlu bir şekilde yapılmalıdır. Ancak dipnotlar kopya edilmemelidir.
The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ...[1] preferential origin.
……………………………………………………………………………………….[2]
(Yer ve Tarih)
………………………………………………………………………………………..
(İhracatçının imzası ve beyanı imzalayan kişinin adı ve soyadı okunaklı şekilde yazılır.)
[1] Ürünlerin menşei belirtilir.
[2] Belge üzerinde bilgi mevcutsa bu bilgiler ihmal edilebilir.
T.C.
GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI
AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
Sayı : 16934678-722.01.01 KOR
Konu : G.Kore STA
1 Ağustos 2012 tarihinde Ankara'da imzalanan Türkiye-Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) Serbest Ticaret Anlaşması (STA), ilgili onay sürecinin tamamlanmasının ardından 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Konuya ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı'nca hazırlanan ve İthalat Rejim Kararında (İRK) değişiklik yapan 2013/4635 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ek Karar ile söz konusu STA'ya ek Menşe Kuralları ve Menşe İşlemlerine İlişkin Protokol hükümlerini mevzuatımıza aktarmak amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan "Türkiye–Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik" 30 Nisan 2013 tarihli ve 28633 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Mayıs 2013 tarihi itibariyle uygulamaya konmuş ve BİLGE sisteminde anılan STA kapsamında gerçekleştirilecek ithalat işlemlerine yönelik olarak "KORE" şeklinde bir kod oluşturulmuştur.
Bu çerçevede, anılan STA çerçevesinde gerçekleştirilecek ithalata konu eşya için İRK'da yer verilen tercihli gümrük vergisi oranlarının uygulanmasına yönelik olarak cari işlemlerde kolaylık ve yeknesaklığın sağlanabilmesi amacıyla aşağıda belirtilen hususların dikkate alınması önem arz etmektedir:
1. Anılan STA kapsamında Güney Kore'den ithal edilecek eşyaya tercihli rejim uygulanabilmesi amacıyla ibraz edilebilecek ve kabul edilebilecek tek menşe ispat belgesi "Güney Kore'deki tüm ihracatçılar tarafından düzenlenebilecek olan", "metni anılan Yönetmeliğin III nolu ekinde yer verilen" ve bir örneği ilişikte yer alan menşe beyanıdır.
Söz konusu beyan, herhangi bir gümrük idaresi veya yetkili makam ya da yetkilendirilmiş kurum tarafından onaylanmayacak veya vize edilmeyecektir.
İthal edilen eşyanın menşeini ispatlamak üzere, menşe beyanı haricinde başkaca bir belge talep edilmeyecektir.
2. Menşe beyanına asıl olarak, eşya için kesilmiş olan satış faturası üzerinde yer verilmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte, eşyaya ilişkin bir teslimat notu (delivery note) veya başka herhangi bir ticari belge (örneğin çeki listesi-packing list) üzerinde bulunulan menşe beyanları da kabul edilecektir.
3. Üçüncü bir ülkede yerleşik bir şirket tarafından veya söz konusu şirketin hesabına çalışan bir ihracatçı tarafından düzenlenen satış faturaları kabul edilecektir. Ancak bu hallerde de ilgili menşe beyanlarının, eşyanın Güney Kore'deki ihracatçısı tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Bu tür durumlarda, üçüncü bir ülkede yerleşik bir şirket tarafından veya söz konusu şirketin hesabına çalışan bir ihracatçı tarafından düzenlenen satış faturasında yer verilen menşe beyanları kabul edilmeyecek olup, eşyanın Güney Kore'deki ihracatçısı tarafından eşyaya ilişkin bir teslimat notu (delivery note) veya başka herhangi bir ticari belge (örneğin çeki listesi-packing list) üzerinde bulunulan menşe beyanları kabul edilecektir.
4. Menşe beyanlarının yalnızca onaylanmış ihracatçılarca değil, tüm ihracatçılar tarafından düzenlenmesi imkanı bulunduğundan dolayı, menşe beyanı metninde onaylanmış ihracatçı yetki numarasına yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, Güney Kore'deki onaylanmış ihracatçılar tarafından yetki numarasına yer verilmek suretiyle düzenlenmiş olan menşe beyanları da kabul edilecektir.
5. Menşe beyanı metni İngilizce olarak fatura, teslimat notu veya başka bir ticari belge üzerine daktilo edilmek, ıstampa ile damgalanmak veya basılmak suretiyle hazırlanacak; beyanda el yazısı kullanılacaksa, büyük harflerle ve mürekkeple yazılacak; ihracatçının kendi el yazısı ile atacağı orijinal imzasını taşıyacaktır.
Güney Kore'deki ihracatçılar tarafından söz konusu belgeler üzerine elektronik ortamda tatbik edilen menşe beyanları, ihracatçının kendi el yazısı ile atacağı orijinal imzasının imajını taşımak kaydıyla, ıslak imza taşıma zorunluluğu olmaksızın kabul edilecektir.
6. 1 Mayıs 2013 tarihinde transit halinde olan ya da ülkemizde antrepoda veya serbest bölgede geçici depolanan eşyaya, ithalatçı gümrük idaremize söz konusu tarihten itibaren 12 ay içinde, eşyanın doğrudan nakledilmiş olduğunu gösteren belgelerle beraber, sonradan düzenlenmiş bir menşe beyanının sunulması kaydıyla, eşya için İRK'da yer verilen tercihli gümrük vergisi oranları uygulanacaktır.
Bu çerçevede, ilgili menşe beyanının, eşyanın Güney Kore'deki ihracatçısı tarafından1 Mayıs 2013 tarihinde veya sonrasında, eşyaya ilişkin bir teslimat notu (delivery note) veya başka herhangi bir ticari belge (örneğin çeki listesi-packing list) üzerinde düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlar, ithal edilecek eşyanın ve eşyaya eşlik eden menşe beyanları başta olmak üzere ilgili tüm belgelerin "Türkiye–Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik’te yer verilen koşul ve gerekliliklerin tamamını karşılaması kaydıyla uygulanacaktır.
Bilgileri ile gereğini rica ederim.
Mehmet GÜZEL
Bakan a
Müsteşar Yrd.
EK: 1 adet metin örneği
DAĞITIM: Tüm Bölge Müdürlüklerine
Ek-3
MENŞE BEYANI METNİ
Aşağıda metni verilen menşe beyanı, dipnotlara uyumlu bir şekilde yapılmalıdır. Ancak dipnotlar kopya edilmemelidir.
The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ...[1] preferential origin.
……………………………………………………………………………………….[2]
(Yer ve Tarih)
………………………………………………………………………………………..
(İhracatçının imzası ve beyanı imzalayan kişinin adı ve soyadı okunaklı şekilde yazılır.)
-------------------------------------------------------------------------------
[1] Ürünlerin menşei belirtilir.
[2] Belge üzerinde bilgi mevcutsa bu bilgiler ihmal edilebilir.