"Bir Devlet ki! Gümrük işlerini, vergilerini, ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alı konulmuştur. Böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denemez."

Bavyera buluşması otomotive vesile olur

Tarih: 13.03.2013 15:55:00 - Görüntülenme: 377

 


Bakan Çağlayan, Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı Zeil ile görüştü.


 


ANKARA  - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Altyapı, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Martin Zeil ile otomotiv sektörüne ilişkin bazı konuları görüşeceklerini belirterek, "Bavyera otomotiv sektörü açısından son derece önemli. Büyük firmaların merkezleri Bavyera'da. Bundan dolayı da ümit ediyorum ki, bu toplantı buna vesile olacaktır" dedi.

Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'nda, Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Altyapı, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Martin Zeil ile bir araya geldi. Görüşmeye, Bavyera Eyaleti milletvekilleri Tobias Thalhammer ve Thousten Glauber de katıldı. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, bugün Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşının yaşadığına dikkati çekti.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının 70 bine yakın işletmeye ve 35 milyar avro civarında iş hacmine sahip olduklarını, 350 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Çağlayan, Almanya'daki bu 70 bin işletmenin yüzde 17-18'inin Bavyera Eyaleti'nde iş yaptıklarını belirtti.

Almanya'nın Türkiye'deki yatırımlarının toplam 5,2 milyar dolar, Türk firmalarının Almanya'ya doğrudan yatırımlarının 1,2 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye'de 5 bin 58 Alman sermayeli firma olduğunu söyledi.

Çağlayan, yabancı firma sayısı açısından Almanya'nın Türkiye'de birinci olduğunu dile getirerek, iki ülke arasındaki ticaret rakamlarını son derece önemli olduğunu söyledi.

Almanya'nın Türkiye'nin birinci ihracat pazarı, ikinci ithalat yapılan ülke olduğunu ifade eden Çağlayan, "2012 yılında Almanya'ya 13,1 milyar dolar ihracat yaptık. Almanya'dan 21,4 milyar dolar ithalatımız gerçekleşti. Geçen yıl 34,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduk" diye konuştu.

Çağlayan, Bavyera Eyaleti'nin Türkiye'ye yaptığı ihracatın yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu, Almanya'nın Türkiye'ye yaptığı ihracatın yüzde 14'ünü tek başına Bavyera'nın yaptığını bildirdi.

Bavyera Eyaleti'nin Türkiye'den ithalatta Alman eyaletleri içerisinde ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Çağlayan, Bavyera Eyaleti'nin ikili ekonomik ilişkiler açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

 

"Adeta bu yıl 'Türkiye-Almanya' yılı"

 

Çağlayan, bundan sonra Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların CEO'larıyla bir araya geleceklerini, görüşlerini ve varsa sorunlarını değerlendireceklerini kaydetti.

Önümüzdeki günlerde Almanya'dan çeşitli ziyaretçilerin Türkiye'ye geleceğini ifade eden Çağlayan, "Adeta bu yıl 'Türkiye-Almanya' yılı da diyebiliriz" dedi.

Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımları değerlendireceklerini belirterek, "Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda yapacağımız yaklaşık 130 milyar dolar enerji, 110 milyar dolarlık da ulaştırma alanındaki yatırımlardan Alman firmalarının azami ölçüde faydalanmasının bu toplantının vesile olmasını istiyoruz. Otomotiv sektörü ile ilgili bazı konuları görüşeceğiz, Bavyera otomotiv sektörü açısından son derece önemli. Büyük firmaların merkezleri Bavyera'da. Bundan dolayı da ümit ediyorum ki, bu toplantı buna vesile olacaktır" şeklinde konuştu.

Çağlayan, Almanya ve Fransa'nın Türkiye'nin AB'ye tam üye olması konusunda daha fazla destek olmaları gerektiğini ifade ederek, "Bilhassa, iş adamlarına haksız bir şekilde uygulanmakta olan, adeta bir ticari engel oluşturan vize konusundaki uygulamalar mutlak suretle insan hakları açısından değerlendirilmelidir" ifadesini kullandı.

Son 4 yılda Avrupa'daki kriz sonucunda 4 milyon insanın işini kaybettiğine dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'de aynı dönemde 5 milyon insanın istihdama kavuştuğunu belirtti.

Almanya'da çıkan yangında 8 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesine ilişkin, "Ümit ediyorum ki, Alman makamları olayın aydınlığa kavuşması noktasında gerekli özeni fazlasıyla gösterecektir" dedi.

 

"Türkiye konjonktürel olarak lokomotif ülke"

 

Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Altyapı, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Martin Zeil de Türkiye ile ilişkilerin daha ileri seviyeye çıkarılmasını önemsediklerini belirterek, Türk vatandaşlarının Almanya'da yaşamasının kültürel zenginlik olduğunu vurguladı.

Almanya'da çıkan yangında 8 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesine ilişkin, "Alman makamlarının, şeffaflık içerisinde Türk taraflarıyla çalışarak, açıklanması ve üzerinde durulması gereken bu dramın açıklığa kavuşması konusunda her şeyi yapacaklarını düşünüyorum. Türk hükümeti de burada bütün Alman makamlarının her şeyi yaptıklarını ifade ettiler" diye konuştu.

Zeil, ekonomik ilişkilere bakıldığında ilerleme olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye konjonktürel olarak bir lokomotif ülke" dedi.

İki ülke ekonomisi arasında ilişkide önemli gelişmeler kaydedildiğini ve daha büyük bir potansiyel bulunduğunu ifade eden Zeil, enerji teknolojileri, altyapı, havacılık ve uzay çalışmaları ile sanayi başta olmak üzere Türkiye'nin yüksek teknoloji ülkesi olarak kendini gösterdiğini ifade etti.

Hem havacılık sanayisinde hem de uzay sanayisinde çok önemli bir işbirliği ağı oluşturulabileceğine işaret eden Zeil, vize sorununa ilişkin de şöyle konuştu:

"İnsanların serbest bir şekilde dolaşabilmesi önemli bir konu. Vize konusunun ileri aşamaya gelmesini biz de istiyoruz. AB nezdinde bunların sağlanması gerekiyor. Ortak bir girişim de var. Biz destekliyoruz bunu. Federal Ekonomi Bakanlığı ve Federal Dışişleri Bakanlığı da bu konuda bir iyileştirme çabası içinde bulunuyorlar. Bu nedenle bizlerin birlikte bu konuda ilerleme kaydetmesi ve ön koşullarını sağlaması gerekiyor."



Son Yüklenen Diğer Haberler