"Bir Devlet ki! Gümrük işlerini, vergilerini, ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alı konulmuştur. Böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denemez."

Gümrük Müşavirliği Hizmet Sözleşmesi

Tarih: 18.02.2022 11:46:00 - Görüntülenme: 3896

Gümrük Müşavirliği hizmeti için Vekalet Sözleşmesi mevcutken taraflar arasında ayrıca bir Gümrük Müşavirliği Hizmet Sözleşmesine gerek olup olmadığını sorsalar cevabım kesinlikle “evet” olurdu. Bu “evet” cevabımın alt yapısında; Vekaletnamenin de bir sözleşme olmasına rağmen asli fonksiyonu sadece yetki unsuru içermesi, taraflar arasında yükümlülükleri ve hukuki anlamda borç- alacak ilişkisini içermemesi, yükümlülüklerin ihlali halinde cezai müeyyide olmaması gibi gümrük işlemlerinde tüm alanları kapsamamaktadır. Yine Asgari Ücret uygulamasında Tebliğin sadece fiyat ve iş belirlemesi de yeterli değildir. Çünkü yükümlü ile dolaylı temsilci arasında süreklilik arz eden gümrük işlemlerinden kaynaklanan ticari ilişkide taraflara zarar verebilecek olası sorunları kapsamamaktadır.  Tarafların karşılıklı olarak hukuk yoluyla korunması amacıyla SÖZLEŞME yapması günümüz itibariyle bir gerekliliktir. Yabancı Sermayeli firmalar, sözleşme yapma zorunluluğu olmadığı halde gümrük müşavirlik firmaları ile sözleşme yapma kültür ve alışkanlığına sahiptir.

Sözleşmeler, birden fazla kişinin hukuki bir netice elde etmek amacıyla bir konu üzerinde vardığı anlaşmaya denilmektedir. Satış sözleşmesi, Kira Sözleşmesi en çok kullanılan türdendir. Genel hukuk çerçevesinde; sözleşme yapılması ihtiyari olarak yani tarafların rızası çerçevesinde uygulanmaktadır. Bununla birlikte, bir kanunun emrettiği üzere yapılması zorunlu olabilir. Ayrıca bu sözleşmeler şekil şartına (yazılı, hatta evlilik sözleşmesinde sözlü olduğu gibi) da tabi olabilir. Sözleşmenin türüne göre taraflara borç yüklenmektedir. Sözleşme konusu; ana hatları ile 6098 Sayılı Borçlar Kanunu (Hukuku) alanına girer. Ayrıca Özel Kanunlara göre de sözleşme zorunlu ise yapılmaktadır. Örnek 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu.

Sözleşmeler, niteliğine göre taraflar için borç alacak ilişkisini düzenler. Bu anlamda örneğin iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler, Bu tür sözleşmelerde taraflardan her biri diğer tarafın aynı zamanda hem alacaklısı hem de borçlusudur. Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler de iki tarafta birbirine karşı asli bir borç yüklenmektedir. Taraflardan birinin borcu diğer tarafın borcunun sebebini ve karşılığını oluşturur.

Vekaletname (sözleşmesi), Gümrük Müşavirliği firmasını ve çalışanları Ticaret Bakanlığı nezdinde dolaylı temsilci olarak hukuken yetkili olduğunu gösteren belgedir. Vekaletnameyi veren firma ile yetki alan gümrük müşavirliği firması arasında diğer hukuku ilişkileri düzenlememektedir. Örneğin geçici depolama yerinde bekleyen eşyanın süre takibi gümrük müşavirliği firması tarafından yapılması konusunda gümrük müşavirliği firmasına yükümlülük yüklememektedir. 3. kişilerin verdiği hasar ve ziyanlarda önemlidir. Örneğin eşyanın gümrüklü depolardan vergileri ödendikten sonra teslim alındıktan sonra iç nakliye aracına yüklenmesi ya da yolda hasar görmesi vs gibi. Vekalet veren yükümlü firma açısından da ticari sır olarak royalty ve benzeri sözleşmeleri gümrük müşavirliği firmalarına sunmamayı tercih edebilmektedir.

Yeri gelmişken vekaletname ile uygulamada önemli bir sorunu da belirteyim. Bilindiği üzere 2 tip vekaletname mevcuttur. Müşavir isimlerinin yazılı olduğu vekaletname ve sadece gümrük müşavirliğinin yazılı olduğu beyanname. İtiraz, Uzlaşma hatta ek süre taleplerinde dahi vekaletnamede kişinin ismi olması halinde işlem yapılmaktadır. Bir müşavirin ya da müşavir yardımcısının iş değiştirmesi durumunda ise bu vekaletname için YKTS sistemine kayıtta yeni vekaletname olmadan yapılamamaktadır. YKTS Kayıt yapılması hususunda Gümrükler Genel Müdürlüğünün 2011/14 sayılı genelgesine göre “Dolaylı temsil yoluyla iş takibinde bulunan gümrük müşavirlerinin Gümrük Yönetmeliğinin 561 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen unsurları ihtiva eden vekaletnamelerde sadece gümrük müşavirliği firmasının yer alması durumunda vekaletname ekinde gümrük müşavirliği firmasının ortak durumunu gösteren ticaret sicil gazetesi ile birlikte şirketi temsil eden ortakların imza sirkülerinin; şirketi temsil etmeyen diğer ortakların ise Gümrük Yönetmeliğine uygun vekaletnameleri olmak kaydıyla imza beyannamelerinin "Yükümlü Kayıt Ve Takip Sistemi'' ne aktarılması gerekmektedir.”  Genelge mevcuttur.

Gümrük Müşaviri veya Gümrük Müşavir Yardımcısının iş değiştirmesi durumunda eski şirketi tarafından mutlaka (Vekillikten) AZİLNAME yapmalı, (bu durum 2011/14 sayılı genelgeye eklenmelidir.) Dernek kaydında çıkış ve giriş işlemi oluşturulduktan sonra her bu iki Vekaletnameye  istinaden YKTS Sistemine 2011/14 sayılı genelgeye göre ismen yazılı vekaletnameler içinde yapılabilmelidir. Mevcut durum için çözümüm ise, firmalardan her iki vekaleti de istenmesidir.

Asgari ücret minimum ücreti gösterdiğinden farklı (daha yüksek) fiyat uygulamalarında taraflar sözleşme yapmaktadır. Ücretler ne olursa olsun tarafların kendilerine göre belirleyecekleri yükümlülükleri sözleşme ile belirlemeleri sorunları ortadan kaldıracaktır.

Sözleşmede olması gereken hususlar taraflar serbestçe belirleyebilir. Bununla birlikte yıllık yapılması, fesih halinde cayma tazminatı, Gümrük Müşavirince istatistik, eğitim verilmesi unsurları, ödeme yöntemleri belirtilebilir.

Son zamanlara Gümrük Müşavirlik Firmalarına/Gümrük Müşavirlerine Ticaret Bakanlığınca para cezası uygulanmaktadır. Gümrük Kanunun 229 ncu maddesinde; gümrük beyannamesi veya beyanname kabul edilen diğer belgeler üzerine imzasını atmış olanların vergi kaybına neden olan durumu bildiği veya bilmesi gerektiği hallerde, bunlar gümrük idaresine karşı bağlı bulundukları tüzel kişilikle birlikte müteselsilen sorumlu olurlar. Bu hallerde, ilgili gümrük müşavirinin kişisel cezai sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, işlemi yapan kişi ile birlikte tüzel kişilik de gümrük idaresince alınan vergiler ve verilen para cezaları yönünden müteselsilen sorumludur. Hükmüne amirdir. Sözleşme olması halinde Gümrük Müşavirliği firması ve Gümrük Müşavirinin müteselsil sorumluluğu olup olmadığı netleşecektir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması kanunu sadece gerçek kişiler için uygulanmaktadır. Tüzel kişilikler ve şirketler için bir koruma sağlamamaktadır. Yükümlü firmaların kişisel ve ticari bilgelerinin korunması SÖZLEŞME ile yapılabilir.

Taslak Gümrük Kanunun SÖZLEŞME başlıklı 207 nci maddesinde “Gümrük Müşavirliği hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, ifa ettikleri hizmetten faydalanan kişi veya kuruluşlarla sözleşme yapmak zorundadır.“ şeklinde yer almıştır. Sözleşme zorunluğunun getirilmesi mevzuatı ve uygulamayı olgunlaştıracaktır.

Mevcut uygulamadaki şekilde tarafların rızası yerine yazılı şekil şartına bağlı (tarafların rızası ile noter tasdikli) Sözleşme yapılması için Gümrük Kanunun 10 ncu maddesine istinaden Ticaret Bakanlığınca gerekli hukuku metni yayımlanması muhtemel ihtilafları önleyecektir.

Son olarak Sözleşme konusunda Damga Vergisi önemli. Belli parayı ihtiva eden Akitler ile ilgili kağıtlar binde 7,5 oranında Damga Vergisine tabi. Sözleşmelerin para ihtiva etmemesi ya da Damga Vergisi Kanununun istisna sağlayan 2 sayılı Tabloda  yer alması gerekmektedir.

 

Recai HERGÜN

Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri 

Son Yüklenen Diğer Haberler